Fortsätt till huvudinnehåll

Jag testar Xiaomi Redmi Note 4 - den optimala familjetelefonen!

 Xiaomi Redmi Note 4 är enligt mig en av de mest intressanta telefonerna från Xiaomi på marknaden. Det är inte på grund av prestanda eller utseende, utan för att telefonen har stöd för det svenska mobilnätet till 100%. Här är mitt test på Xiaomis mellanklassare!
Designen

Xiaomi Redmi Note 4:s baksida består mestadels av aluminium med undantaget för antenn-ytan som är gjort i plast. Ramen som löper längst telefonen är liksom den också gjord i aluminium. Kvalitetskänslan är på topp. Det första jag noterade när jag packade upp telefonen var dess kvalitetskänsla. Telefonen ligger också riktigt bra i handen tack vore de svagt rundade hörnen. Dessutom har Xiaomi gjort baksidan tvålformad (kanterna sluttar ner på enhetens långsidor) något som bidrar till telefonens goda passform. På telefonens framsida hittar vi såklart en display, en telefonhögtalare och en selfiekamera. Redmi Note 4 har också fått tre touchknappar placerade under displayen. Jag tycker det är bra att Xiaomi valt att placera dessa knappar utanför skärmen eftersom knapparna på skärmen krånglat i vissa telefoner. Självklart bidrar detta till att Redmi Note 4 fått stora döytor kring skärmen. Mobilen har en screen-to-body ratio på ungefär 73%.

Jag har dock inga som helst problem att hantera telefonen med en hand. Det eftersom Redmi Note 4 fått en relativt liten display på 5,5 tum. Telefonens fingeravtrycksläsare har Xiaomi placerat under kameran på enhetens baksida. Fingeravtrycksläsaren är mycket lättåtkomlig och jag har inte haft några problem med att nå åt läsaren. Volymknapparna och av/på – knappen har Xiaomi placerat på den högra långsidan med volymknapparna först följt av av/på – knappen. Jag tycker Xiaomi placerat knapparna på rätt plats. Det skulle dock varit bra om Xiaomi kunde räfflat ytan på av/på – knappen eftersom den då skulle blivit enklare att hitta på direkten. Redmi Note 4 har fått ett hörlursuttag placerat på ovansidan. Det är bra eftersom jag inte behöver vända telefonen upp-och-ned i fickan när jag ska stoppa in hörlurarna. Xiaomi har valt att placera två högtalargrillar på telefonens undersida. Detta resulterar i att jag lätt täckt över högtalarna när jag spelat ett spel eller liknande. Jag tycker att Xiaomi kunde placerat högtalarna på telefonens baksida istället. Det skulle förhoppningsvis inneburit att jag inte skulle täckt över högtalaren lika lätt av misstag.

På undersidan finner vi även laddningsporten av micro USB-typ. Det är synd att telefonen inte fått den nya USB Type C-porten, något som däremot är förståeligt eftersom Redmi Note 4 kostar 2890 kronor, vilket innebär att man behöver skära ned vissa kostnader för att kunna prispressa produkten. Överlag tycker jag att Xiaomi Redmi Note 4 påminner en hel del om HTC:s mellanklassare X10, men det är HTC som härmat Xiaomi eftersom Redmi Note 4 presenterades före HTC X10! Telefonen ligger otroligt bra i handen och jag tycker inte ett skal behövs till mobilen då den är mycket greppvänlig.

Skärmen

Xiaomi Redmi Note 4 har fått en 5,5 tumsskärm med Full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar). Det resulterar i att telefonen fått en pixeltäthet på 401 pixlar per tum. Med denna pixelstyrka kan jag inte urskilja enstaka pixlar. Som jag uttryckt mig tidigare tror jag att flera andra tillverkare utrustar sina telefoner med Quad HD-upplösning (1440 x 2560 pixlar) för att vara störst, bäst och vackrast. Jag tycker med andra ord Xiaomi gjort rätt val när man utrustat Redmi Note 4 med en Full HD-skärm då det både är skonsammare mot batteriet och processorn.


Bild: Xiaomi

Skärmen är riktigt ljusstark med goda synvinklar i även när solen skiner som starkast. Xiaomi Redmi Note 4 har utrustats med en IPS-panel vilket innebär att färgerna på skärmen blir mycket verklighetstrogna med undantag för svärtan som snarare är åt det gråaktiga hållet. Som vanligt med Xiaomis telefoner känns det som att färgerna ”poppar ur skärmen”, nästan som om man är på 3D-bio. Nu kanske jag må vara ute och flaxa, men jag tycker det är bra att Xiaomi inte utrustat Redmi Note 4 med edge-kanter eftersom dem upplevs som irriterande på mobiler som exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge och Huawei Mate 9 Pro!

Prestandan och RAM-hanteringen

Xiaomi Redmi Note 4 har under huven fått processorn Snapdragon 625 tillsammans med 3 GB RAM och 32 GB inbyggt minne. Xiaomi har optimerat systemet MIUI förvånansvärt bra till telefonens hårdvara. Att gå runt i de olika menyerna är inga som helst problem med telefonen exempelvis. När jag testar att köra en omgång av spelet Infinity Flight uppstår enstaka stillbilder (lagg) då och då, men det är inte särskilt iögonfallande.

Som jag nämnt består många delar av Redmi Note 4:as baksida av aluminium. Processorn har bland annat placerats under aluminiumet, något som bidrar till att telefonens värmeutveckling går uppåt i rasande takt när man gör något krävande (som att spela ett spel). Telefonen blir inte jättevarm men blir inte heller ljummen, utan någon stans där emellan. Mitt låneexemplar av Redmi Note 4 har fått 3 GB RAM. 3 GB RAM som inte riktigt räcker till. När jag går mellan appar jag har öppna behöver telefonen öppna upp apparna på nytt, vilket är ett tecken på att mobilen inte riktigt har ett RAM-minne som räcker till.    I benchmarkprogrammet AnTuTu får Xiaomi Redmi Note 4 ut siffran 61 513, en siffra som gör att mobilen hamnar på plats 51 i AnTuTu:s lista med samtliga mobiler som testats med programmet. Mobiler som testats i AnTuTu:s bas är ju både low-end, mellanklassare såväl som high-end mobiler. Det finns tusentals mobiler ute på marknaden och jag skulle säga att plats 51 är en bra plats med tanke på att Redmi Note 4 är en telefon i mellansegmentet.

Kamerorna

Xiaomi Redmi Note 4 har fått en bakre 13 megapixelskamera med bländartalet f/2.0. Jag tycker telefonen tar riktigt bra foton i ljusa miljöer. Bilderna blir då väldigt detaljerade. I de mer mörka miljöerna blir bilderna något överansträngda, något Xiaomi borde kunna fixa med en uppdatering av mjukvaran. Kameramjukvaran är mycket lättnavigerad. Xiaomi har inkluderat ett gäng filter man kan använda sig av när man tar ett foto. Det går till exempel att lägga till ett filter så tonerna i bilden ser varma ut. Dessutom har man också lagt till ett filter så att man kan få sina bilder i svartvitt. Bland de ”vanliga” lägena finns bland annat ett panoramaläge och det manuella läget!

Den främre kameran har fått en upplösning på 5 megapixlar med bländartalet f/2.0, ett hyfsat högt bländartal för en telefon i 3000 kronorsklassen! Jag tycker Redmi Note 4 får till riktigt bra selfies med god detaljrikedom. Jag kan dock tycka att bilderna blir åt det kalla hållet. En rolig funktion Xiaomi lagt in är en funktion som ska känner av hur gammal du är, en funktion som dock inte fungerar särskilt bra.

Övrigt

Xiaomi Redmi Note 4 har fått ett rejält tilltaget batteri på hela 4100 mAh. På pappret ska mobilen ha en grym batteritid med tanke på att den använder sig av en 1080p – panel. Batteritiden är mycket riktigt väldigt bra. Jag får ut ungefär två dagars användning, vilket får anses som väldigt bra med dagens standard på smartphones. Jag tycker däremot det är synd att Xiaomi Redmi Note 4 använder sig av en micro USB-kontakt.

Fingeravtrycksläsaren sitter på telefonens baksida och i vanlig Xiaomi-anda har man använt en läsare från svenska Fingerprint Cards. Läsaren är snabb att låsa upp telefonen dessutom är den inte särskilt känslig.

Telefonen har också plats för dubbla SIM-kort som kan vara aktiva samtidigt. Denna funktion är riktigt smidig om man har ett SIM-kort till jobbet och ett SIM-kort privat. Något jag gärna skulle sett är att mobilen kunde varit IP-klassad!
  

Sammanfattning

Med Xiaomi Redmi Note 4 får man otroligt mycket telefon för pengarna. Du får en riktigt bra skärm, riktigt grym batteritid och en byggkvalitet som är svårslagen. Det Xiaomi kan fixa till nästa generations Redmi Note-telefon är att finjustera kameran och stoppa in lite mera RAM-minne.