Fortsätt till huvudinnehåll

Varför föredrar jag Android före iOS (krönika)

Nu ska jag vara helt ärlig. Min första smartphone var faktiskt en iPhone 3GS från 2009. Min andra smartphone handlade istället om en iPhone 4. Jag tyckte telefonerna fungerade bra, men något saknades. Det var då Samsung Galaxy S2 kom in i bilden.

När jag fick min Galaxy S2 var det kärlek vid första uppstarten, Android, som var totalt annorlunda mot iOS, men som ändå fick mig att känna mig som hemma, även fast jag inte hade haft någon Androidtelefon tidigare. Sedan den dagen har jag bara kört med Androidtelefoner. Det jag gillar med Googles motsvarighet till iOS är att Android är så mycket mer anpassningsbart än vad iOS är, och kommer antagligen också vara det i framtiden också.

Nu är jag inte en sådan person som lägger in olika castoms roms (förvånade?), men Android är ett så öppet system från början så jag inte tycker man behöver göra särskilt mycket för att ändra utseende på vissa saker. Det går till exempel byta launcher om man har en Androidtelefon, vilket innebär att man kan göra om utseendet i mobilen. Det bästa är att det går riktigt enkelt att utföra uppdraget genom att man bara tankar ner den launcher man vill ha, sedan är det bara att börja leka runt i systemet.

En annan sak jag gillar i Android gentemot iOS är hos Androidtillverkarna känner man verkligen hur utvecklingen går framåt, se till exempel Xiaomi Mi Mix som har tagit ett steg in i framtiden med en framsida som består av 91,3% skärmyta. Om vi istället tar Apple så känner jag knappt någon skillnaden mellan exempelvis iPhone 6S och iPhone 7. Visst, den är ytterst lite snabbare och har en något bättre kamera, men det är fortfarande en iOS-enhet som egentlig känns som vilken Apple iPhone som helst.

En sista sak jag föredrar med Android mot iOS är att det är väldigt många tillverkare som kör Android som operativsystem i deras smartphones. Vilket också ger mer valmöjligheter för er läsare, då varje tillverkare sätter en egen prägel med antingen extra hårdvarufunktioner, eller med extra mjukvarufunktioner.

Bilden är lånad av Google