Fortsätt till huvudinnehåll

Jag jämför OnePlus 3 mot konkurrenterna (krönika)

På den kinesiska marknaden har det alltid funnits en uppsjö telefoner som man har kunnat välja mellan. Men det är på senare år dessa Kina-telefoner har börjat kunna skickats direkt från tillverkaren till Sverige (ex OnePlus 3), något som öppnat upp fler dörrar för oss tech - intresserade. 
Nu när det finns en hel uppsjö av Kina-telefoner som kan beställas direkt från nätet och få hit till Sverige, så tänkte jag göra en snabb jämförelse mellan de bästa som går att köpa i butik, och de bästa som går att köpa på nätet.  

Den Kina-telefon jag kommer jämföra med i detta fall är OnePlus 3, då jag använder telefonen dagligen. Nu har jag förmånen att kunna jämföra telefonen mot high-end telefoner som finns att tillgå på den svenska marknaden.
De telefoner jag kommer jämföra med är: LG G5, Samsung Galaxy S7 Edge och Huawei P9, då jag haft samtliga av dessa telefoner.

Om vi börjar med priset så ligger OnePlus 3 solklart bäst till. En OnePlus 3 kostar 3695 kronor, en LG G5, som är den näst billigaste av telefonerna, ligger just nu på smått otroliga 4400 kronor. Om vi höjer priset en dryg tusenlapp si hittar vi Huawei P9 (Honor 8, som i princip är en P9 fast med lite långsammare processor,kostar 4500). Men högst upp på listan ligger Samsung Galaxy S7 Edge som kostar 7500 kronor.
Så nu ställer sig alla frågan, ska man köpa en Huawei, LG eller Samsung (av ovanstående) istället för en OnePlus 3? Mitt svar är: absolut inte.

Jag skulle snarare rekommendera OnePlus 3 över någon av ovanstående, visst OnePlus 3 har lite sämre kamera än dessa tre och lite sämre bildskärm. Men med tanke på sitt pris så är den grym. 3695 kronor är verkligen helt galet. Jag upplever OnePlus 3 överlägset snabbast av dessa telefoner (dock tätt följd av Huawei P9), vilket återigen. är otroligt!

Men det finns flera hakar till att OnePlus 3 är så mycket billigare än de tre andra telefoner som jag jämför med ovan. OnePlus 3 (och flera andra Kina-telefoner) går bara att köpa på nätet. Detta innebär att de kinesiska tillverkarna slipper betala någon mellanskillnad till butikerna. Men å andra sidan är det bara de som är mer insatta som hittar in på dessa sidor.

OnePlus satsar inte heller på någon marknadsföring, något både LG, Huawei och Samsung gör. Marknadsföring är dyrt, och är något som drar upp priset för de olika modellerna rejält. Jag imponeras stort över hur mycket LG lyckats pressa priset på G5:an, men ändå lyckas ha så mycket reklam för telefonen igång.  

De telefoner som säljs hos butiker kan en säljare å andra sidan plocka fram och visa kunden, varav ett habegär kan väckas. När jag drar en snabb jämförelse med Huawei Honor 8 mot OnePlus 3, som jag bara känt på som hastigast, så känns telefonerna snarlika, visst, OnePlus 3an känns lite snabbare (i menyerna), men inte nämnvärt mycket snabbare.

Men om man tänker slå till på Tele2:s deal, så rekommenderar jag Honor 8 över OnePlus 3, då jag blev imponerad över vad man får för pengarna.

Jag skulle i första hand gått och in på OnePlus hemsida och beställt en "3". Men om jag skulle gått till en butik så skulle jag i första hand tagit en Huawei Honor 8, alternativt en LG G5.


Bilden är lånad av Androidenheter.se


Missa inte: 

Test av OnePlus 3
  
Test av Huawei P9. 

Test  av Samsung Galaxy S7 Edge. 

Test av LG G5.